Stadion

Camp Nou, een 5 ***** sterren stadion

Camp Nou is het stadion van FC Barcelona sinds 24 september 1957, de datum van zijn inauguratie.

Stadion Camp Nou

Wil je alles weten over de verbouwing van Camp Nou klik dan hier.

Het stadion werd ontworpen door de architecten Francesc Mitjans Miró en Josep Soteras Mauri, in samenwerking met Lorenzo García Barbón. Het werd tussen 1955 en 1957 gebouwd, waarbij met name beton en ijzer werden gebruikt. Het hele project kostte 288 miljoen peseta’s, wat ervoor zorgde dat de club zich flink in de schulden stak.

Officiële naam van het stadion

Hoewel het stadion eigenlijk de officiële naam ‘Estadi del FC Barcelona’ kreeg, stond het al snel bekend onder de populaire naam ‘Camp Nou’ wat letterlijk ”Het nieuwe veld” betekent. Pas in het seizoen 2000/2001 werd na een schriftelijke stemming door de leden van de club de beslissing genomen dat de officiële naam van het stadion Camp Nou werd. Van de bijna 30.000 stemmen die de club ontving gaf ruim 68% de voorkeur aan de naam Camp Nou in plaats van Estadi del FC Barcelona.

Capaciteit Camp Nou

Met een capaciteit van 99.354 is het stadion op dit moment de grootste van Europa. Maar de totale capaciteit varieerde door de jaren heen. Bij de opening in 1957 kon het 93.053 toeschouwers aan. Ter gelegenheid van het WK in 1982 werd het stadion verruimd met 120.000 plaatsen. Maar met de introductie van nieuwe reglementen die staanplaatsen verbieden is de capaciteit van het stadion in de jaren ’90 weer teruggebracht naar net onder de 99.000.

Tijdens het seizoen van 1998/99, heeft de UEFA de services en functionaliteiten van het Camp Nou erkend en heeft het een 5-sterren status aan het stadion toegekend. In heel Spanje zijn er maar 4 andere stadions die deze titel mogen dragen: het Lluís Companys Olympic Stadion ook in Barcelona, het nieuwe Cartuja Olympic stadion in Sevilla, het Vicente Calderón, thuisbasis van Atlético Madrid, en het Santiago Bernabeu, ook in Madrid en thuisbasis van Real Madrid.

Op zijn hoogste punt is het stadion 48 meter hoog, het oppervlakte van het gebied dat het omvat is 55.000 m2 (250 meter lang en 220 meter breed). Overeenkomend met de regels van de UEFA, is het speelveld verkleind naar 105 bij 68 meter.

Plattegrond stadion Camp nou vakindeling

plattegrond vakken camp nou fc barcelona

Vakken voor uitsupporters

De uitsupporters die Camp Nou bezoeken zitten normaal gesproken in de vakken aan de Zuid-Oost kant van het stadion, op de bovenste ring. Dit zijn de vakken 522 t/m 535.

vakken uitsupporters

Bijzondere faciliteiten stadion

Van de verschillende faciliteiten die het stadion biedt zijn deze van bijzonder belang: de kapel naast de kleedkamers, de presidentiële box, de VIP’s lounge, de perskamers, diverse televisiestudio’s, de Sports Medicine Centre, de operatieve Control Unit (UCO), het veteranengebied, het FC Barcelona museum, de verpleegkamer en de kantoren van de vele andere afdelingen van de club. Veel van deze plekken zijn te bezichtigen tijdens de “self guided” Camp Nou Tour die je kunt doen tijdens een bezoek aan het stadion op dagen dat er geen wedstrijd is.

wereldbekers gewonnen in Camp Nou stadion

Transformatie / Renovatie Camp Nou

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat het Camp Nou volledig getransformeerd gaat worden naar een hyper modern en nog groter stadion. Daarbij wordt de karakteristieke en sfeervolle ambiance die het nu heeft behouden. In het verleden schreven we al diverse berichten over deze plannen en dit besluit. Het huidige stadion verdwijnt niet, maar wordt uitgebreid en aangepast. Lees meer in de laatste Update van mei 2022 over de uitvoering van de renovatie.

Bekijk hieronder een mooie video over de bouw van het stadion en de toekomstige transformatie van Camp Nou:


Finales in Camp Nou

In Camp Nou zijn 2 finales gespeeld van het meest prestigieuze toernooi van Europa (Europa cup 1 / Champions League). Dit was in 1989 AC Milan tegen Steaua Boekarest (4-0) en in 1999 Manchester United tegen Bayern Munchen (2-1).

In het grootste stadion van Europa zijn nog meer finales gespeeld. De belangrijkste zijn:

• 1x Jaarbeursstedenbeker (1964)
• 2x Finale Europa cup 2 (1972 & 1982)
• 1x Finale van de Europa cup 1 (1989)
• 1x Finale van de Olympische Spelen (1990)
• 1x Finale van de Champions League (1999)

Wil jij het Camp Nou stadion eens bezichtigen? Neem dan een kijkje op onze pagina Camp Nou Bezoeken daar vind je alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan dit indrukwekkende voetbalstadion.

140 gedachten over “Stadion”

 1. Hallo,

  Ik zou graag met mijn 2 studenten, 14 en 16 jaar, het Camp Nou stadion bezoeken zondag 24/07/2022.
  Nu is dit de enige site waar je korting krijgt al student. Klopt dit? is dit betrouwbaar?

  Alvast dank voor uw respons.

  Beantwoorden
  • Wij werken samen met onze ticketpartner Tiqets voor camp nou tour tickets, zij zijn de verkopende partij via deze site. Het zou kunnen dat zij dat ook nog op andere sites doen, de prijzen zijn dan hetzelfde. En ja ze zijn betrouwbaar naar onze ervaring. Anders zouden we er ook niet mee samenwerken. Veel plezier dit weekend!

   Beantwoorden
 2. Beste,
  Wij gaan morgenavond naar een wedstrijd van Barcelona tegen Celta de Vigo zitten in vak 535 rij 20 stoel 4 en 6.
  Wij zijn voor Barcelona maar op de site staat aangegeven dat dat het vak van de uit supporters is.
  Kan dat geen kwaad dat we daar zitten????
  We willen ook eigenlijk ons Barca shirt aandoen……..
  met vriendelijke groet Ivo en Monika

  Beantwoorden
  • Het exacte aantal vakken voor uit supporters kan weleens verschillen, afhankelijk van de tegenstanders en verwachtte hoeveelheid uit supporters. Het is dus niet 100% zeker dat je in een uit vak zit. Mocht dit wel het geval zijn, dan kan dit in Camp Nou doorgaans gelukkig geen kwaad. Aan de andere kant weet je het nooit natuurlijk, er hoeft maar 1 gek tussen te zitten. Ik zou voor de zekerheid een ander shirt meenemen zodat je dit kan wisselen indien je het gevoel hebt dat het nodig is.

   Beantwoorden
 3. Wij gaan zo naar de wedstrijd wij en ons zoontje.. Nu hebben we wel allemaal dezelfde maar dus rij 9,10 en 11.. Stoel 4,6 en 2.
  Kan je een beetje wisselen daar want ondanks het bij elkaar ligt zou het wel fijn zijn als 1 van ons naast onze zoon kan zitten.. Wat apart is in de bevestiging stond garantie stoelen in pairs.

  Beantwoorden
  • De even nummers zijn op een rij, en de oneven nummers op een andere rij. Als je met een groepje bent kun je uiteraard met elkaar wisselen van stoel. Of met andere mensen als zij dit ook willen. Stoelen in pairs betekent niet alleen naast elkaar, maar ook boven elkaar (voor elkaar), ook diagonaal dus waarbij je evengoed contact met elkaar kan hebben. Veel plezier vanavond!

   Beantwoorden
 4. Beste

  Ik ga samen met mijn zoon op 17 mei naar de wedstrijd in het basa stadion
  Ik wil weten hoeveel ingangen het stadion heeft wij zitten op de derde ring tegen over de hoofd ingang.

  Grt remco Heerema

  Beantwoorden
 5. Goedenavond,
  We hebben seat 26 van boca 421 en seat 23 van boca 422. Is dat een beetje naast elkaar? Kan ik ergens op een plattegrond zien hoe de plaatsen zijn gesitueerd?

  Alvast dank voor uw reactie.

  Beantwoorden
  • In principe is een Boca een ingang op de tribune, als je daarin gaat heb je aan de ene kant (rechts/links) even nummers en aan de andere kant oneven nummers. Het kan dus zijn dat je met een andere Boca toch bij elkaar zit. Een kaart met alle exacte stoelnummers is er niet.

   Beantwoorden
 6. Ik heb tickets gekregen voor dezelfde rij stoel 20 en 21. Maar we hebben verschillende “boca’s” (wel nummers naast elkaar) op ons kaartje staan. Zitten we nu wel naast elkaar?
  Groeten,
  Jeroen

  Beantwoorden
  • Hi Jeroen,
   Een Boca is een vak. Stoelen naast elkaar hebben meestal juist een nummer er tussen, bijv 12, 14, 16 etc. Je kunt de betekenis van alle termen op het kaartje hier vinden.
   Wellicht zit er een trap tussen?
   Mvg,
   Theodoor

   Beantwoorden
   • Ik wou nog even terugkoppelen hoe het nu precies zat: een Boca is feitelijk geen “vak” maar de “poort” waardoor je het stadion betreedt. Aan weerszijden van de trap vind je stoelen van de betreffende Boca. Aan de linkerzijde de oneven stoelen en aan de rechterzijde de even stoelen. Het rechter gedeelte van een vak is dus even genummerd en het linker gedeelte oneven Wat was nu het geval, ik zat op stoel 20 aan de rechter zijde van Boca 214 en mijn zoon op stoel 21 aan de linkerzijde van Boca 215. M.a.w. wij zaten precies in het midden van het “vak” naast elkaar. Je kan dus op twee opeenvolgende nummers naast elkaar zitten mits het precies in het midden van een vak is.

    Beantwoorden
 7. Ik ga naar de CL wedstrijd 5-11 en heb tickets naast elkaar geboekt .
  Krijg net de tickets door en we hebben stoelen 14 en 16 , hoe werkt die telling daar?

  Alvast bedankt , gr Bart .

  Beantwoorden
 8. Wat kun je het beste met de auto doen ? Jn de buurt parkeren of heeft het stadion plakken beschikbaar ? Of verder weg en een taxi nemen ? Gaan 4 augustus naar Barcelona – Arsenal. Dank je

  Beantwoorden
 9. Beste

  Ik heb tickets gekocht, maar uiteraard is de match verplaatst en is het praktisch onmogelijk tijdig daar te geraken. Wij landen om 20u35, de match begint om 20u45.
  Heb jij een tip voor ons? Kunnen we de tickets doorverkopen? Zo ja, via welke site?
  Of zou het eventueel haalbaar zijn de tweede helft te halen en mogen we dan nog binnen met onze tickets?
  We landen in El Prat.

  Mvg

  Beantwoorden
  • Hi Inneke,
   Dat is jammer! De speeldata verwijzen naar het speelweekend, dus de kans dat een wedstrijd wordt “verplaatst” is grofweg 50%. Om op de hoogte te blijven wanneer het definitief is hebben we de wedstrijd alert. Maar goed ik begrijp dat dit nu te laat is en wellicht was je niet eerder op Campnou.nl geweest.
   Je kunt je tickets te koop aanbieden op Viagogo.nl.
   Je kunt uiteraard ook tijdens de wedstrijd of in de rust naar binnen met je tickets.
   Mvg,
   Theodoor

   Beantwoorden
   • Wat zijn mooie plekken om naar mijn Favoriete Club te kijken, ik ben 26 april voor een weekje met mijn dochter in Spanje
    en wil dolgraag Messi zien spelen want die kans krijg ik niet vaak , kijk alle wedstrijden thuis ,mag deze kans niet missen ?
    maar wel tegen een redelijke prijs …graag advies voor een mooie plaats ..dank je wel

    Beantwoorden
    • Hi Jannie,
     Best wel persoonlijk, zit je hoog dan heb je meer overzicht. Zit je laag dan zit je dichter op het veld. Misschien kan ik de gulden middenweg aanraden.

     Beantwoorden

Plaats een reactie