Olympisch Stadion Lluís Companys

Olympiastadion Barcelona

Estadi_Olímpic_Lluís_Companys_Barcelona
Estadi Olímpic Lluís Companys – Barcelona, Spain – Jan 2007” by Diliff is licensed under CC BY-SA 3.0.

Olympisch Stadion Barcelona, voorheen Estadi Olímpic de Montjuïc

In het seizoen 2023/24 speelt FC Barcelona in het Olympisch Stadion in Barcelona. De reconstructie van het Camp Nou gaat door vanaf ongeveer juni 2023. Tijdens deze fase kunnen er geen wedstrijden worden gespeeld tot waarschijnlijk december 2024. De thuiswedstrijden van Barça zullen tot die tijd plaatsvinden in het traditiegetrouwe Olympisch Stadion.

FC Barcelona in het Olympisch Stadion

Het wedstrijdschema voor de thuiswedstrijden in 2023 en 2024 zal normaal gesproken eind juli / begin augustus bekend worden gemaakt. Ontvang hiervan een notificatie via onze wedstrijd-alert.

Het Olympisch Stadion zal gebruikt worden voor het herenteam van FC Barcelona op thuiswedstrijddagen plus een dag voor en een dag na de wedstrijd, en van tijd tot tijd ook voor trainingen en wedstrijden van het damesteam van Barcelona.

Praktische informatie Estadí Olímpic Lluis Companys

We proberen hier alle relevante, praktische vragen over de thuiswedstrijden van FC Barcelona in het Olympisch Stadion te verduidelijken. Veel vragen staan momenteel nog open, en zullen we aanvullen zodra we hier meer informatie hebben.

Capaciteit van het stadion

56.000 toeschouwers.

Officiele opening

Op 20 mei 1929 werd het stadion voor het eerst geopend.

Grootste evenement tot nu toe

In 1992 werden de Olympische zomerspelen hier gehouden.

Adres Olympisch Stadion

Estadi Olímpic Lluis Companys
Passeig Olímpic, 17-19
08038 Barcelona

Hoe kom je bij het stadion?

Op dit moment raden we aan om met de bus te reizen.
Vanaf Plaça Espanya: Lijnen 13, 55, 150
Van Foc: Lijn 13

Of met de Metro naar Plaça Espanya, daarna is het nog wel 20 minuten lopen.
De beste manier om bij Plaça Espanya te komen:

  • Line 1: Plaça Espanya Station
  • Line 3: Plaça Espanya Station
  • Line 8: Plaça Espanya Station

Er is al aangekondigd dat de bereikbaarheid met het openbaar vervoer zal worden verbeterd. Er komen nieuwe buslijnen en er worden metrolijnen uitgebreid. Als we meer informatie hebben, zullen we die hier toevoegen.

Parkeren

Er zijn verschillende parkeermogelijkheden in de directe omgeving van het Olympisch Stadion. De makkelijkste manier is om vooraf online een parkeerplaats te reserveren (bijvoorbeeld op Parkimeter).

Goed om te weten: Het hele stadsgebied van Barcelona valt onder de ZBE Rondes de Barcelona, waar alleen voertuigen met het DGT-milieukeurmerk mogen rijden. Meer informatie op de website van de AMB.

Montjuïc – de omgeving van het Olympisch Stadion

Het Estadi Olímpic ligt op slechts 4,5 km afstand van Camp Nou, in de wijk Montjuïc. Er zijn tal van mogelijkheden om hier een paar uur door te brengen voor dat je naar een thuiswedstrijd gaat.

Botanische tuin – Jardi Botànic

Naast het Olympisch Stadion ligt de botanische tuin van Barcelona.

Museu olímpic i de l’esport Joan Antoni Samaranch.

Het Olympisch & Sportmuseum van Barcelona ligt ook direct naast het Olympisch Stadion. Als u geïnteresseerd bent in de sportgeschiedenis van verschillende sporten, is dit de plek waar u moet zijn.

Kasteel van Montjuïc & Telefèric de Montjuïc kabelbaan

Niet om de hoek, maar ook niet ver van het stadion begint de beroemde kabelbaan zijn reis naar het kasteel van Montjuïc.

De rijke geschiedenis van het Olympisch Stadion Barcelona

Het huidige Estadi Olímpic Lluis Companys werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1992. Het was ook bedoeld voor de Volksspelen van 1936, die parallel aan de Olympische Spelen in Berlijn zouden worden gehouden. Vele atleten wilden aan deze officieuze spelen deelnemen. Het had de grootste van de drie tegenolympiades moeten worden (vóór Praag en New York). Op de dag van de geplande opening begon echter de Spaanse Burgeroorlog.

Van 1939 tot in de jaren ’80 had het Olympisch Stadion geen echt doel. Het bood af en toe onderdak aan vluchtelingen in tijden van crisis, maar verder verloederde het zichtbaar.

Tussen 1985 en 1989 werd het bijna volledig herbouwd. Barcelona zou nu de “echte” Olympische Spelen organiseren en het Estadi Olímpic was bedoeld als het belangrijkste stadion. De gevel van het oude stadion bleef behouden; het was immers oorspronkelijk gebouwd voor de Olympische Spelen.

Estadí Olímpic Lluis Companys tribune
©johannes86/stock.adobe.com

Interessant weetje: het veld en de atletiekbaan werden met ongeveer 11 m verlaagd, zodat het stadion meer toeschouwers kon herbergen. De verwijderde stenen werden gebruikt voor de in de bouw van de beroemde kerk Sagrada Familia.

Tijdens de Olympische Spelen van 1992 vonden de openings- en sluitingsceremonie en de atletiekwedstrijden plaats in het Olympisch Stadion. Er was toen plaats voor ongeveer 60.000 toeschouwers.

Van 1997 tot 2009 diende het stadion als thuisbasis voor Barcelona’s tweede topclub Espanyol.
De laatste grote evenementen waren de Europese kampioenschappen atletiek in 2010 en de wereldkampioenschappen junioren atletiek in 2012.
Momenteel wordt het stadion meer gebruikt voor concerten. In 2023 zullen onder meer Bruce Springsteen, Coldplay en Beyoncé hier optreden.

Plaats een reactie