FC Barcelona

Camp Nou is het thuisstadion van voetbalclub FC Barcelona. Lees alles over deze club van wereldformaat. Van de oprichting tot aan het clublied.

Oprichting van FC Barcelona

FC Barcelona is onder leiding van Joan Gamper in 1899 opgericht door een groep van jonge buitenlanders die in Barcelona woonden. De oprichting van de club kwam voort uit de groeiende populariteit van de sport voetbal binnen Europa. Doordat de club werd opgericht door jonge expats, heeft FC Barcelona sinds de eerste dag een interculturele identiteit.

Joan Gamper was de eerste 25 jaar de drijvende kracht achter FC Barcelona. Hij zorgde ook voor de bintenis van de club met het Catalaanse volk. Hij was veel meer dan alleen maar een speler, directeur en een voorzitter.

Speellocaties in de eerste 10 jaar

In de eerste 10 jaar van zijn bestaan heeft FC Barcelona op 4 verschillende locaties gespeeld. Dit had voornamelijk te maken met de uitbreiding die de stad in die tijd mee maakte. Hierdoor was er namelijk weinig ruimte over voor een permanente open locatie waar gevoetbald kon worden. Daarom speelde de club in het begin bij deze locaties: het Turó Park (1899 – 1900), het terrein van The hotel Casanovas (1900 – 1901), Carreta d’ Horta (1901 – 1905) en Carrer de Muntaner (1905 – 1909).

Het eerste logo van FC Barcelona

Het eerste logo van FC Barcelona

Het eerste logo van FC Barcelona straalde de identiteit van de stad Barcelona en het verlangen naar de erkenning van deze stad uit. De stempel van Barcelona was gekenmerkt met dit wapen. In 1910 organiseerde het bestuur een wedstrijd om een nieuw logo te ontwerpen. Dit logo vormt de basis van het huidige logo van de club. Sindsdien zijn er nauwelijks aanpassingen meer aan gedaan.

Shirt van FC Barcelona

Het shirt van FC Barcelona

Het shirt van FC Barcelona heeft altijd de kleuren blauw en claret (bordeauxrood) gehad. Gamper nam deze kleuren bij de oprichting van de club mee van zijn vorige club FC Basel. In het begin zag het shirt er echter wel anders uit. De ene helft was blauw en de andere helft claret. De mouwen waren precies tegenover gesteld en de broek was wit.

Meer dan een club

De bekende slogan van FC Barcelona ‘Més que un club‘, oftewel ‘Meer dan een club‘, komt voort uit de betrokkenheid van de club bij de stad. FC Barcelona heeft Catalonië altijd geholpen met het beschermen van de eigen taal en cultuur. Door deze betrokkenheid heeft het Catalaanse volk zich meer en meer verbonden met de club. In 1921 stelde de club zijn statuten zelfs op in het Catalaans, ondanks het feit dat het Catalaans geen officiële taal was.

Zes maanden gesloten

Door het Catalaanse beleid van de club werden er vanuit de Spaanse autoriteiten represailles uitgedeeld aan FC Barcelona. Dit leidde tot een sluiting van de club voor zes maanden. Tijdens de tweede Spaanse Republiek werd de eigen cultuur en instellingen steeds meer verweven met de club door voorzitter Josep Sunyol. Dit proces werd onder de slogan ‘sport en burgerschap’ geleid om de sport meer in de sociale en culture zaken van het land te impliceren.
In de Spaanse burgeroorlog werd Sunyol doodgeschoten toen hij ook lid van het parlement was. Aan het begin van de dictatuur van Generaal Franco heeft hij getracht om de maatschappelijke betekenis te vernietigen.

De vier Catalaans strepen moesten onder dwang verwijderd worden van de kuif. In de late jaren 60 herstelde FC Barcelona de strepen weer op de kuif.

Na de dood van Franco heeft FC Barcelona de betrokkenheid met de maatschappij gehouden en nieuwe manieren gevonden om goede doelen te steunen. Na de globalisering in het voetbal heeft FC Barcelona dit ook verder uitgebreid zoals met het recente voorbeeld UNICEF als shirtsponsor aan voor welgeteld €0.

Clublied FC Barcelona

Hieronder zie het officiële clublied van Barcelona. Eerst in het Catalaans en daaronder in het Nederlands.

Cant del Barça

Tot el camp
és un clam
som la gent blaugrana
tant se val d’on venim
si del sud o del nord
ara estem d’acord
estem d’acord
una bandera ens agermana

Blaugrana al vent
un crit valent
tenim un nom que el sap tothom

BARÇA, BARÇA, BARÇA !!

Jugadors
seguidors
tots units fem força
són molts anys plens d’afanys
són molts gols que hem cridat
i s’ha demostrat, s’ha demostrat
que mai ningú no ens podrà tòrcer

Blaugrana al vent
un crit valent
tenim un nom que el sap tothom

BARÇA, BARÇA, BARÇA !!

Clublied in het Nederlands

Het hele stadion
schreeuwt het uit.
Wij zijn het blauwpaarse volk.
Waar we ook vandaan komen,
uit het zuiden of het noorden,
we zijn het er over eens,
er over eens,
één vlag maakt ons tot broeders.

Blauwpaars in de wind,
een krachtige kreet.
Onze naam kent iedereen:

BARÇA, BARÇA, BARÇA !!

Spelers,
supporters,
samen zijn we sterk.
Er waren veel succesvolle jaren.
We hebben veel doelpunten gemaakt.
Het is bewezen, het is bewezen,
dat niemand ons kan evenaren.

Blauwpaars in de wind,
een krachtige kreet.
Onze naam kent iedereen:

BARÇA, BARÇA, BARÇA !!

Uitslagen en programma FC Barcelona thuiswedstrijden
Ben je op zoek naar wedstrijdinformatie zoals uitslagen en het programma van FC Barcelona in het huidige seizoen? Dan kun je deze vinden in het speelschema.

2 gedachten over “FC Barcelona”

Plaats een reactie