Stadion

Camp Nou, een 5 ***** sterren stadion

Camp Nou is het stadion van FC Barcelona sinds 24 september 1957, de datum van zijn inauguratie.

Stadion Camp Nou

Wil je alles weten over de verbouwing van Camp Nou klik dan hier.

Het stadion werd ontworpen door de architecten Francesc Mitjans Miró en Josep Soteras Mauri, in samenwerking met Lorenzo García Barbón. Het werd tussen 1955 en 1957 gebouwd, waarbij met name beton en ijzer werden gebruikt. Het hele project kostte 288 miljoen peseta’s, wat ervoor zorgde dat de club zich flink in de schulden stak.

Officiële naam van het stadion

Hoewel het stadion eigenlijk de officiële naam ‘Estadi del FC Barcelona’ kreeg, stond het al snel bekend onder de populaire naam ‘Camp Nou’ wat letterlijk ”Het nieuwe veld” betekent. Pas in het seizoen 2000/2001 werd na een schriftelijke stemming door de leden van de club de beslissing genomen dat de officiële naam van het stadion Camp Nou werd. Van de bijna 30.000 stemmen die de club ontving gaf ruim 68% de voorkeur aan de naam Camp Nou in plaats van Estadi del FC Barcelona.

Capaciteit Camp Nou

Met een capaciteit van 99.354 is het stadion op dit moment de grootste van Europa. Maar de totale capaciteit varieerde door de jaren heen. Bij de opening in 1957 kon het 93.053 toeschouwers aan. Ter gelegenheid van het WK in 1982 werd het stadion verruimd met 120.000 plaatsen. Maar met de introductie van nieuwe reglementen die staanplaatsen verbieden is de capaciteit van het stadion in de jaren ’90 weer teruggebracht naar net onder de 99.000.

Tijdens het seizoen van 1998/99, heeft de UEFA de services en functionaliteiten van het Camp Nou erkend en heeft het een 5-sterren status aan het stadion toegekend. In heel Spanje zijn er maar 4 andere stadions die deze titel mogen dragen: het Lluís Companys Olympic Stadion ook in Barcelona, het nieuwe Cartuja Olympic stadion in Sevilla, het Vicente Calderón, thuisbasis van Atlético Madrid, en het Santiago Bernabeu, ook in Madrid en thuisbasis van Real Madrid.

Op zijn hoogste punt is het stadion 48 meter hoog, het oppervlakte van het gebied dat het omvat is 55.000 m2 (250 meter lang en 220 meter breed). Overeenkomend met de regels van de UEFA, is het speelveld verkleind naar 105 bij 68 meter.

Plattegrond stadion Camp nou vakindeling

plattegrond vakken camp nou fc barcelona

Vakken voor uitsupporters

De uitsupporters die Camp Nou bezoeken zitten normaal gesproken in de vakken aan de Zuid-Oost kant van het stadion, op de bovenste ring. Dit zijn de vakken 522 t/m 535.

vakken uitsupporters

Bijzondere faciliteiten stadion

Van de verschillende faciliteiten die het stadion biedt zijn deze van bijzonder belang: de kapel naast de kleedkamers, de presidentiële box, de VIP’s lounge, de perskamers, diverse televisiestudio’s, de Sports Medicine Centre, de operatieve Control Unit (UCO), het veteranengebied, het FC Barcelona museum, de verpleegkamer en de kantoren van de vele andere afdelingen van de club. Veel van deze plekken zijn te bezichtigen tijdens de “self guided” Camp Nou Tour die je kunt doen tijdens een bezoek aan het stadion op dagen dat er geen wedstrijd is.

wereldbekers gewonnen in Camp Nou stadion

Transformatie / Renovatie Camp Nou

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat het Camp Nou volledig getransformeerd gaat worden naar een hyper modern en nog groter stadion. Daarbij wordt de karakteristieke en sfeervolle ambiance die het nu heeft behouden. In het verleden schreven we al diverse berichten over deze plannen en dit besluit. Het huidige stadion verdwijnt niet, maar wordt uitgebreid en aangepast. Lees meer in de laatste Update van mei 2022 over de uitvoering van de renovatie.

Bekijk hieronder een mooie video over de bouw van het stadion en de toekomstige transformatie van Camp Nou:


Finales in Camp Nou

In Camp Nou zijn 2 finales gespeeld van het meest prestigieuze toernooi van Europa (Europa cup 1 / Champions League). Dit was in 1989 AC Milan tegen Steaua Boekarest (4-0) en in 1999 Manchester United tegen Bayern Munchen (2-1).

In het grootste stadion van Europa zijn nog meer finales gespeeld. De belangrijkste zijn:

• 1x Jaarbeursstedenbeker (1964)
• 2x Finale Europa cup 2 (1972 & 1982)
• 1x Finale van de Europa cup 1 (1989)
• 1x Finale van de Olympische Spelen (1990)
• 1x Finale van de Champions League (1999)

Wil jij het Camp Nou stadion eens bezichtigen? Neem dan een kijkje op onze pagina Camp Nou Bezoeken daar vind je alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan dit indrukwekkende voetbalstadion.

140 gedachten over “Stadion”

 1. Hoi wij hebben een ticket gekochte Tribune 1 2 C. Dat is in het lichtblauwe gedeelte maar hoe weten wat voor van dat is want dat lichtblauwe deel is zo groot.
  Groetjes Mariska

  Beantwoorden
 2. zou voor 15 augustus tickets in vak 331 kopen voor wedstrijd 18.15 uur
  Wilde weten zit je dan in de zon of schaduw of zit je dan overdekt, denkt dat het op dit uur nog echt warm kan zijn.

  Beantwoorden
 3. Hallo, ik heb tickets voor de openingswedstrijd 15/8 tegen Boca Juniors. Nu las ik dat er die dag om 15.00 uur al eea te doen is rond het stadion. Moeten wij hiervoor aparte kaarten kopen of zijn die activiteiten gratis of gelden hiervoor ook de kaarten voor de wedstrijd?

  Beantwoorden
  • Hi Sheila,
   Klopt, er zijn vanaf 15 uur activiteiten op het terrein. Je hoeft hiervoor geen aparte kaarten te kopen maar kunt met je wedstrijdkaart het terrein op. Die activiteiten duren tot 17 uur. Om 18 uur is de spelerspresentatie en 18:15 de wedstrijd.
   Have fun.
   Mvg,
   Theodoor

   Beantwoorden
 4. Hoi, ga van de in de zomer vakantie een tour doen door het stadion moet je dan vooraf al kaarten kopen of kan dat ook bij het stadion?

  Groetjes Nadine

  Beantwoorden
 5. Wij gaan dit weekend naar Barcelona en uiteraard staat Camp Nou op het programma.
  Nu is mijn vraag of het stadion ook buiten de wedstrijddagen verlicht is aan de buitenkant. (Zoals bijvoorbeeld de Ghelamco Arena)
  Indien dat het geval zou zijn plannen zouden we ons bezoek laat in de namiddag plannen om eventueel het verlichte stadion te kunnen fotograferen.

  Beantwoorden
 6. Ik ga voor het eerst naar Camp Nou met mijn neefje, een Barca fan! Wij moeten na de wedstrijd meteen door naar het vliegveld omdat de wedstrijd is verplaatst van zaterdag naar zondag. (Barca-Las Palmas)

  Zijn er lockers aanwezig waar we onze tassen kwijt kunnen?

  Beantwoorden
  • Er zijn geen kluisjes aanwezig in het stadion. Hebben jullie alleen handbagage of meer?
   Niet heel ver van Camp Nou ligt treinstation Sants. Daar zijn wel kluisjes aanwezig.

   Beantwoorden

Plaats een reactie